El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya ha estat l'escenari aquest dilluns al vespre del lliurament de premis del Campionat de Catalunya de 2024. Les colles guanyadores de cada categoria i els campions individuals de revesses han rebut els trofeus emocionats, sota els aplaudiments de reconeixement dels companys sardanistes. L’esdeveniment ha comptat amb la presència del President de la Generalitat, Salvador Illa, de la consellera de Cultura, Sònia Hernández; del president de SomSardana, Xavier Tresserras, i la presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Núria Escudé, que han donat personalment l’enhorabona als campions.
Han rebut els trofeus els campions de cada categoria, tant en modalitat de colla (11 formacions) com en modalitat individual de revesses (4 persones). De la categoria Alevins (menors de 10 anys), han estat reconeguts Ocells de la Pessigolla; en la categoria Infantil (10-14 anys), Ocells del Bosc, Petits Tarragona Dansa i Neus Atsarà; en la categoria Juvenil (14-18 anys), Nova Tarragona Dansa, Cabirols i Ivet Arsarà; en la categoria Veterans (majors de 40 anys), han rebut el trofeu les colles Sabadell, Toc de Dansa, Dansaires de Maig, Aires Gironins i Jordi Prats; en categoria Sènior (majors de 65), Gatzara; i en categoria Grans (o Absoluta), la colla Mare Nostrum i Jaume Roca. Els representants de les colles premiades han rebut els trofeus amb entusiasme i visiblement emocionats, destacant la sardana en el seu vessant esportiu i com a patrimoni diferenciat de la resta d’esports.
“Cal que valorem la sardana a l’altura dels grans esports del país” – Xavier Tresserras, president de SomSardana
La cerimònia ha comptat també amb música per a cobla, interpretada per la cobla de l’ESMUC. Tarragona cara al mar (Pepita Llunell), La bellugosa (Juli Garreta) i Migjorn (Manuel Oltra) han estat les sardanes triades per celebrar aquest lliurament. L'actuació ha fet valdre la sardana com a gènere musical, i la cobla com a formació distintiva de la cultura catalana.

El president Illa durant l'entrega de premis
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha aprofitat l’ocasió per destacar la importància de la sardana com a símbol de cohesió, tradició i identitat catalanes: “La vostra estima per la sardana, assistint cada setmana als assajos, preparant les trobades i difonent la dansa, ens recorda que darrere la sardana hi ha compromís, feina i fraternitat.”
“Continuem ballant sardanes, transmetent-les i celebrant-les perquè la sardana mai deixi de ser part de la nostra identitat.” - Salvador Illa, President de la Generalitat de Catalunya
Per la seva part, la consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha dit que “amb les sardanes, com en el conjunt de les manifestacions de cultura popular, es reforça quelcom molt valuós per a la societat: la cohesió social. Perquè d’una manera o altra tothom hi pot participar” i ha destacat que l’acte d’avui evidencia que “la sardana és viva arreu de Catalunya.”
“Tots vosaltres o sou o sereu corretja de transmissió d’aquesta dansa que ens identifica i ens agermana.” – Sònia Hernández, Consellera de Cultura
L’època daurada que viu la sardana
El president de SomSardana, Xavier Tresserras, celebra que la sardana sigui considerat un esport d’interès: “Tenim un patrimoni únic com a societat, cal que el valorem a l’altura dels grans esports del país”. El màxim representant del sardanisme també explica amb orgull el període daurat que viu aquesta dansa: “The Tyets han normalitzat la sardana, han demostrat el que diem de fa anys: que la sardana és una dansa festiva i una música popular i per a tots els públics. El nostre pròxim objectiu és que la sardana sigui considerada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO”. Tresserras destaca les grans fites assolides del sardanisme, com la nova plataforma de continguts sardanistes de La Xarxa+, estrenada el 2024: “Treballem braç a braç amb LaXarxa+ per produir continguts audiovisuals de qualitat”. A la plataforma s’hi poden trobar continguts com el concert de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el programa d’entrevistes a compositors i músics destacats Fer de músic i el pòdcast formatiu Sardanes des de zero.
La sardana esportiva, amb més adeptes que mai
Amb aquest acte, el Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes 2024 posa punt final a una temporada plena d’èxits. Al llarg de l’any s’han disputat un total de 50 concursos, bé siguin per categories o grans concursos amb la participació de totes les edats. D’entre les colles campiones destaca Mare Nostrum en categoria Absoluta, que ha guanyat el Campionat de Catalunya, el Campionat de Punts Lliures, la Copa Catalunya (celebrada a Ceret) i el Campionat de Revesses. També destaca el naixement de la colla Infantil Ocells del Bosc, que s’ha proclamat campiona amb tan sols un any d’existència. Segons la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, actualment hi ha més de 275 colles en actiu. A més, per primer cop, s’ha retransmès en directe per La Xarxa el Campionat de Punts Lliures de Manresa, una modalitat on els passos i la coreografia són de lliure interpretació, i la creativitat artística predomina per sobre d’altres aspectes.
“Som persones que estimem el país i la seva dansa, que la defensem allà on anem, aquí o a l’estranger, de manera incansable i constant, i que organitzem activitats cíviques, participatives, integradores de manera altruista i obertes a tothom.” - Nuri Escudé, presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya

La Cobla Contemporània al lliurament de trofeus de l’any 2003. Autor: Albert Canal
L’acte de lliurament de trofeus als campions de Catalunya és un acte que es va deixar de fer a principis dels 2000. Se n’havien fet amb el president Pujol, al Liceu, poc abans de l’incendi del Gran Teatre de 1994. També se n’havien fet durant la presidència de Maragall, al mateix Saló Sant Jordi que enguany i al Museu d’Història de Barcelona del port de la ciutat comtal. L’any 2003, la revista UNIÓ va redactar la crònica de l’esdeveniment, amb la participació de la Cobla Contemporània. L’autor d’aquesta crònica, Jordi Sanahuja Olivé, destacava que “la intervenció de la cobla no seria allò al qual n'estem acostumats”. I afegia, “davant l’estupefacció de molts, els onze membres de la formació van entrar a la sala de manera força original, interpretant el galop d'entrada amb els instruments de cobla a cops de timbal i platerets”.
Recupera la retransmissió de l'acte en aquest enllaç.